Smaczne i zdrowe smarowidła kanapkowe...

Opublikowano: 14.02.2016
Autor: jola91
Smaczne i zdrowe smarowidła kanapkowe...
Zrobione w domu smarowidła smakują znakomicie, a do tego ich przygotowanie zazwyczaj nie zajmuje dużo czasu, szczególnie, gdy wykorzystujemy resztki z innych posiłków.

O tym, że w smarowidłach kupionych w sklepie są sztuczne aromaty i barwniki, wie chyba każdy - dlatego warto przygotować sobie taki przysmak w domu. 

Mamy wtedy pewność, że np. pasta paprykowa zawiera paprykę, a nie jakiś jej mały ułamek + aromat i barwnik.

Kolejną zaletą jest to, że doprawiamy je według własnego gustu i dodatkowo smaki można dowolnie komponować tworząc przeróżne pasty, serki, twarożki, czy paprykarze.

Podczas przygotowywania smarowidła warto też wykorzystać składniki, które np. pozostały z obiadu (mięso, ryba, gotowane lub pieczone warzywa), tym sposobem nic się nie zmarnuje, a mamy już coś nowego do przygotowania kolejnego posiłku.

Całkowity czas przygotowania to w zależności od tego na jaki rodzaj smarowidła się zdecydujemy od kilku do kilkunastu minut, a efekt końcowy niezależnie od użytych składników jest zawsze zadowalający.

WAŻNE!
Nie trzeba od razu robić dużej porcji o jednym smaku, następnego dnia można przygotować inną kompozycję, wymieniając składniki, aby smarowidła nie stały się nudne.

Poniżej zbiór moich ulubionych kompozycji smakowych:

Paprykarz z kaszą jaglaną (przepis)

Smaczne i zdrowe smarowidła kanapkowe...

 

Pasta paprykowa (przepis)

Smaczne i zdrowe smarowidła kanapkowe...

 

Pasta ogórkowo-koperkowa (przepis)

Smaczne i zdrowe smarowidła kanapkowe...

 

Pasta drobiowa z brokułem

Smaczne i zdrowe smarowidła kanapkowe...

 

Składniki:

  • 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka (waga bez kości)
  • ok. 70 g ugotowanego brokuła
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • duża szczypta chili

 

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka razem z brokułem umieszczamy w blenderze. Miksujemy do czasu dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy majonez i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą i chili.

prymat