O tym, że w smarowidłach kupionych w sklepie są sztuczne aromaty i barwniki, wie chyba każdy - dlatego warto przygotować sobie taki przysmak w domu.
Mamy wtedy pewność, że np. pasta paprykowa zawiera paprykę, a nie jakiś jej mały ułamek + aromat i barwnik.
Kolejną zaletą jest to, że doprawiamy je według własnego gustu i dodatkowo smaki można dowolnie komponować tworząc przeróżne pasty, serki, twarożki, czy paprykarze.
Podczas przygotowywania smarowidła warto też wykorzystać składniki, które np. pozostały z obiadu (mięso, ryba, gotowane lub pieczone warzywa), tym sposobem nic się nie zmarnuje, a mamy już coś nowego do przygotowania kolejnego posiłku.
Całkowity czas przygotowania to w zależności od tego na jaki rodzaj smarowidła się zdecydujemy od kilku do kilkunastu minut, a efekt końcowy niezależnie od użytych składników jest zawsze zadowalający.
WAŻNE!
Nie trzeba od razu robić dużej porcji o jednym smaku, następnego dnia można przygotować inną kompozycję, wymieniając składniki, aby smarowidła nie stały się nudne.
Poniżej zbiór moich ulubionych kompozycji smakowych:
Paprykarz z kaszą jaglaną (przepis)
Pasta paprykowa (przepis)
Pasta ogórkowo-koperkowa (przepis)
Pasta drobiowa z brokułem
Składniki:
- 100 g ugotowanego mięsa z kurczaka (waga bez kości)
- ok. 70 g ugotowanego brokuła
- 2-3 łyżki majonezu
- sól do smaku
- duża szczypta chili
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka razem z brokułem umieszczamy w blenderze. Miksujemy do czasu dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy majonez i mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku solą i chili.