Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowe wariacje

Serniki trochę mniej tradycyjne, które zaskakują smakiem i nierzadko wyglądem. Dla smakoszy tych serowych wypieków przygotowałam kilka ciekawych propozycji.

Sernik to jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast w naszym kraju. Zawsze jest okazja by go upiec, ale najchętniej jest pieczony na święta: Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W zależności od okazji, gustów czy upodobań, tyle jest rodzaji serników. Jednych zadowoli najprostsza wersja tego ciasta, inni szukają ciągle nowych połączeń, smaków. Należę do tej drugiej grupy, lubię wprowadzać nutkę niewiadomowej i poszukuję nowych możliwości smakowych. Nie zaprzeczę jednocześnie, że wykreśliłam tradydyjny sernik, lubię go za prostotę.

Każda z moich propozycji jest inna, w jednym są pistacje, w następnym mango, amaretto czy masło orzechowe. Są pieczone na różnych spodach: marchewkowym, z sucharów, herbatników, kruchym. Bardzo lubię również sernik w wersji mini – mini serniczki, są bardzo kremowe i ładnie się prezentują.

Serniki łączy jedno: biały sertwaróg. Żeby sernik był kremowy i zwarty najlepsze są twarogi półtłuste lub tłuste (nie upieczesz dobrego sernika bez odpowiedniej ilości tłuszczu). Preferuję tradycyjny biały ser – taki w kostce, rzadko używam sera z wiaderka, bo często lista dodatkowych sztucznych składników skutecznie mnie odstrasza. Poza tym konsystencja tego z wiaderka jest zbyt „luźna”, będzie to miało wpływ i na konsystencję i na smak sernika.

Twaróg należy przynamniej dwukrotnie zmielić, a najlepiej trzykrotnie. A co zrobić jeśli nie mamy maszynki do mielenia? Ja ratuję się zwykłym blenderem siekającym, małymi porcjami blenduję twaróg do porządanej konsystencji. Jeśli mieszkacie w Niemczech to już jest ułatwienie, na półkach większości marketów spożywczych dostępny jest twaróg zmielony, bez zbędnych dodatków i z dużą zawartością tłuszczu: 40 lub 20 % – Speisequark (magerstufe), właśnie na nim piekę większość moich serników.

Foto

Metoda pieczenia

Tu nie odkryję nic nowego, bo ile domów, tyle piekarników i metod pieczenia. To jak będzie wypieczony sernik zależy od wielu czynników, już samo to, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową ma wpływ na jego konsystencję i to jak będzie się zachowywał podczas pieczenia.

Znanym sposobem na to, aby sernik nie pękł nam podczas pieczenia jest kąpiel wodna. Formę musimy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do drugiego większego naczynia. Następnie napełniamy większą formę gorącą wodą, do połowy formy, w której pieczony będzie sernik. Innym sposobem jest położenie półkę niżej od formy z sernikiem, naczynia z gorącą wodą. Sernik polecam piec w niskiej temperaturze ok. 160 st. C przez 1-1,5 godz., im sernik dłużej się piecze tym ma ładniejszą strukturę i nie pęka. Jeśli sernik mocno się przypieka od góry możemy go przykryć folia aluminiowa lub papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia, zapobiegnie to jego opadnięciu.

Nie będę się sprzeczać, jeśli metoda pieczenia u Was będze inna a sernik jak najbardziej udany, jak już napisałam ma na to wpływ wiele czynników, a ostatecznie każdy z nas lubi inne serniki. Jeśli jednak sernik nam popękał podczas pieczenia czy lekko opadł (co nie oznacza że jest gorszy w smaku) a chcemy go ładnie zaprezentować, można go udekorować warstwą bitej śmietany, czekoladowym ganache czy owocami a nawet posypać pokruszonymi ciastkami czy cukierkami.

A oto moje wariacje sernikowe – mniej lub bardziej udane. A jaki jest Wasz ulubiony sernik?

Serniczki w sosie pomarańczowym (Przepis)

Malutkie serniczki piekłam w kąpieli wodnej, przez co są kremowe i lekkie. Polane sosem pomarańczowym z cząstkami owoców, rozpływają się w ustach. Tak niewiele potrzeba do szczęścia :-)  

Serniczek

Sernik pistacjowy (Przepis)

Uwielbiam lody pistacjowe, ale jest na nie za zimno, dlatego pomysł na taki sernik. Puchaty, kremowy i bardzo pistacjowy. Zielony i wiosenny. Zapraszam!

 Sernik2

Delikatny sernik z mango (Przepis)

Sernik jest bardzo kremowy z delikatnym posmakiem mango. Zrobiłam go na spodzie z sucharów połączonych z masłem i czekoladą.

 Sernik z mango

Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów (Przepis)

Korzenny, pachnący spód ciasteczkowy, na nim masa serowa z kawałkami krokantu. Pyszny, słodki, nietypowy sernik z krokantową polewą.

Sernik krokantowy 

Sernik na marchewkowym spodzie (Przepis)

Ten sernik wyróżnia to, że do pieczenia użyłam twarogu wiejskiego zrobionego z mleka "prosto od krowy". Ma zwartą, ale delikatną strukturę, jest bardzo kremowy i praktycznie rozpływa się w ustach. 

Sernik3 

Kremowe serniczki czekoladowe (Przepis)

Małe, czekoladowe serniczki, bardzo kremowe bo pieczone w kąpieli wodnej. Serniczki podaję polane marcepanową polewą w towarzystwie kwaskowatej porzeczki.

Serniczki1

 

Sernik Amaretto (Przepis)

Kremowy, delikatny sernik, o smaku likieru Amaretto na ciasteczkach amarettini. Włoska pokusa. Sernik pieczony w kąpieli wodnej, idealnie równy a przy tym rozpływający się w ustach. Nie tylko od święta.

Sernik4

 

Udanych wypieków!

Ifa 24.11.2015 13:20
Dziękuję Wam za miłe słowa i zapraszam na seniczek :-))
Gabi44 22.11.2015 22:27
Jestem wielką fanką sernika. Ciekawe inspiracje.
norweska20 20.11.2015 22:25
każdy mega apetyczny ....a zdjęcia podkręcają ochotę na ten deserek
Ifa 19.11.2015 18:44
Dziękuję :-)) I zapraszam na serniczek :-))
Ewa Wojtaszko 19.11.2015 12:22
spróbowałabym każdego z tych serników,wyglądają tak apetycznie :)
monikaT83 19.11.2015 12:03
Wspaniale interpretacje sernikowe, co jeden to pyszniejszy :)
Malinka 18.11.2015 20:09
Och, przynajmniej na jedną Twoja propozycję chętnie bym wpadła :) Świetne przepisy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak