Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów
2. Wszystkie składniki do masy serowej muszą być o temperaturze pokojowej. Do misy miksera daj ser i zmiksuj z cukrem puderm. Podczas miksowania dodawaj po 1 jajku. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i posiekane cukierki krokantowe. Wymieszaj szybko, nie napowietrzaj za bardzo masy.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Sernik piecz przez 25 minut w temp. 200 st. C, potem zmniejsz temp. do 130 st. C i piecz przez 70 minut. Piekarnik wyłącz i studź w nim sernik przez 5 minut, potem stopniowo otwieraj drzwiczki piekarnika. Sernik wyłóż i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Na spód piekarnika można postawić naczynie z wrzątkiem, powstająca para spowoduje, że sernik upiecze się równomiernie i nie popęka.
4. Polewa: cukierki posiekaj drobno. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj masło, cukierki, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Jak już masa się rozpuści i połączy, dodaj kakao. Pogotuj chwilkę i zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdyby w polewie pojawiły się grudki możesz przelać ją przez sitko. Zimną polewą posmaruj schłodzony sernik.
5. Pomarańczę sparz. Zetnij ostrym nożykiem lub zesterem cieniutkie paseczki, które ułóż na środek sernika. Sernik możesz też udekorować posypką cukrową i pokruszonymi ciastkami spekulatiusami.