Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka speculoos 250 g
masło 60 g

Masa serowa

zmielony twaróg 500 g
cukier puder 100 g
jajko 3
cukierki 4 krokantowe
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Polewa

cukierki 4 krokantowe
śmietana kremówka 50 g
masło 1 łyżka
kakao 1 łyżka

Dekoracja

skórka pomarańczowa 1-2 łyżki
kolorowa posypka
ciastka speculoos 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów

1. Ciastka zmiel. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj dokładnie z ciastkami i wyłóż spód okrągłej formy o śr. 16 cm, wyściełanej uprzednio papierem do pieczenia. Spód wstaw do ldówki. Cukierki do masy serowej grubo przesiekaj.

2. Wszystkie składniki do masy serowej muszą być o temperaturze pokojowej. Do misy miksera daj ser i zmiksuj z cukrem puderm. Podczas miksowania dodawaj po 1 jajku. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i posiekane cukierki krokantowe. Wymieszaj szybko, nie napowietrzaj za bardzo masy.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Sernik piecz przez 25 minut w temp. 200 st. C, potem zmniejsz temp. do 130 st. C i piecz przez 70 minut. Piekarnik wyłącz i studź w nim sernik przez 5 minut, potem stopniowo otwieraj drzwiczki piekarnika. Sernik wyłóż i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Na spód piekarnika można postawić naczynie z wrzątkiem, powstająca para spowoduje, że sernik upiecze się równomiernie i nie popęka.

4. Polewa: cukierki posiekaj drobno. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj masło, cukierki, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Jak już masa się rozpuści i połączy, dodaj kakao. Pogotuj chwilkę i zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdyby w polewie pojawiły się grudki możesz przelać ją przez sitko. Zimną polewą posmaruj schłodzony sernik.

5. Pomarańczę sparz. Zetnij ostrym nożykiem lub zesterem cieniutkie paseczki, które ułóż na środek sernika. Sernik możesz też udekorować posypką cukrową i pokruszonymi ciastkami spekulatiusami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 18.11.2015 15:45
apetyczny deser :)
Ola1984 18.11.2015 11:41
Prezentuje się znakomicie :)
Bernadeta1 18.11.2015 10:10
Ale tu dzisiaj pyszne serniki a to moje ulubione ciasta
IZABELA29 18.11.2015 08:54
na pewno pyszny
Mniam 18.11.2015 08:28
Jaki pyszny ten serniczek musi być :)
Beatris 18.11.2015 08:06
Serniczek wygląda niezwykle smakowicie:)
Maridka19 18.11.2015 07:50
Wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak