Sylwestrowe słodkości

Opublikowano: 29.12.2015
Autor: Ifa
Sylwestrowe słodkości
Obok słonych przekąsek na Sylwestra czy Nowy Rok warto przygotować coś na słodko. Nie muszą to być wypieki, można zrobić proste, ale efektownie wyglądające desery.

Na przyjęciu sylwestrowym warto obok słonych przekąsek przygotować też coś na słodko, małe i słodkie "co nie co" - umili gościom ostatnie minuty Starego Roku. 

Do przygotowania deserów wystarczy kilka składników: słodka śmietanka, czekolada, świeże lub mrożone owoce lub z puszki, biszkopty lub herbatniki a nawet podsuszone kawałki ciasta np. piernika lub babki, serek homogenizowany, mascarpone, a nawet wiśnie czy inne owoce z kompotu. 

Praktycznie każdy deser można zrobić w kilka chwil, nie potrzeba długiego ucierania czy pieczenia, często wystarczy je dobrze schłodzić. 

W szklance lub kieliszku układamy warstwami składniki, w jednej porcji mieszamy ze sobą kilka smaków, struktur, kolorów, dzięki temu nawet najprostsze połączenie wygląda niezwykle smakowicie i efektownie. 

W sezonie zimowym warto wykorzystywać mrożone owoce lub musy owocowe, które niewiele tracą po rozmrożeniu. Można oczywiście używać owoców z kompotu, np. z wiśni można zrobić rewelacyjną frużelinę wiśniową. 

(foto 1: tapeciarnia.pl)

 

A jakie desery można zrobić na Sylwestra?

 

Tiramisu w pucharkach 

tiramisu

Składniki:

Na 7 deserów:
10-12 podłużnych biszkoptów 
1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulat
2 łyżki likieru amaretto
2 świeże jajka*
250 g mascarpone
50 g cukru
kakao do posypania

Wykonanie:

1. Kawę rozpuszczalną zalej ok. 100 ml gorącej wody, jak przestygnie dodaj likier amaretto. Rozdziel jajka. Żółtka zmiksuj na gładką i białą masę z 25 g cukru. Białka ubij osobno z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodawaj partiami mascarpone i miksuj. Na początku mogą być grudki, ale podczas intensywnego miksowania masa zrobi się jednolita i gęsta. Do tej masy wmieszaj delikatnie białka, rób to łyżką.

2. Przygotuj 7 kieliszków lub pucharków. Biszkopty pokrusz w dłoniach na kawałki wielkości orzecha laskowego. Rozdziel do kieliszków do połowy ich wysokości. Polej kawą z amaretto, ok. 1-1,5 łyżki na każdy deser. Na biszkopty wyłóż krem, całość posyp kakaem. Deser przed podaniem warto schłodzić, wstaw go na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.

*Żeby jajka można było w miarę bezpiecznie spożyć na surowo, należy je na ok. 10 sekund włożyć do wrzątku. 
Najlepiej jest też kupować jajka ze sprawdzonego źródła objętego opieką weterynaryjną. Wcale nie jest powiedziane że jajka wiejskie są bezpieczne pod kątem salmonelli.
Jeśli masz jednak obawy, możesz zrezygnować z surowych jajek i zrobić deser na bazie mascarpone wymieszanym z ubitą śmietaną.

 

Piernikowy deser z brandy 

deser

Składniki:

Na 9 deserów:
250 g mascarpone
1 puszka mandarynek w syropie, poj. 312 g
200 ml słodkiej śmietanki
200 g pierników w czekoladzie
kilka kulek marcepanowych w czekoladzie (można pominąć)
50 g czekolady Ritter Sport-Espresso (można użyć innej - dowolnej)
50 ml brandy, 36 % alk.
1/2 cytryny, sok
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Pierniki pokrój w drobną kostkę, włóż na spód kieliszków lub szklanek. Do każdego kieliszka nalej ok. 1 łyżeczki brandy. Jeśli to wersja też dla dzieci zamiast brandy użyj syropu z mandarynek.

2. Mascarpone wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj ok. 1 łyżkę cukru pudru. Nałóż na warstwę piernikową.

3. Mandarynki odsącz na sitku. Ułóż na masę z mascarpone.
4. Słodką śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Połowę czekolady zetrzyj i dodaj do śmietanki. Wymieszaj łyżką. Do śmietanki dla dorosłych dodaj 1 łyżeczkę brandy. Nałóż na mandarynki.
5. Na koniec całość udekoruj połówkami kulek marcepanowych i płatkami startej czekolady. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Deser z mascarpone, amaretto i frużeliną wiśniową
 
deser2
Składniki: 
250 g mascarpone
50 g białej czekolady
200 g śmietany kremówki
150 g ciasteczek amarettini
50 ml likieru amaretto (likier migdałowy)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
150 g frużeliny wiśniowej*
2 kostki ciemnej czekolady
Wykonanie:
1. Umieść miskę lub garnek na innym, mniejszym garnku z wodą (wody tyle, by przykrywała dno), wlej śmietankę (zawsze jako pierwszą) i wkrusz czekoladę. Rozpuść całość w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po schłodzeniu ubij śmietankę na sztywno. Dodaj mascarpone i delikatnie wszystko razem połącz. Wstaw do lodówki.
2. Przygotuj 6 kieliszków/pucharków/szklanek. Ciasteczka amarettini włóż do foliowego worka i potłucz na drobne kawałki, ale nie miazgę. Łyżkę kawy zaparz w 1/4 szklance wody. Wystudź, dodaj likier amaretto. W wersji dla dzieci proponuje zaparzyć słabą zwykłą herbatę.
3. Na spód kieliszków/pucharków/szklanek wsyp ok. 2-3 łyżki ciasteczek, polej 1-2 łyżkami likieru z kawą (w wersji dziecięcej - herbatą). Nałóż krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż po 2 łyżki frużeliny, można dodać więcej jak nam zostanie. Posyp całość resztkami ciasteczek lub/i potartą ciemną czekoladą. Wstaw desery do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
*Frużelina wiśniowa czyli owoce w żelu, powinna mieć dosyć płynną konsystencję. Ja nie miałam frużeliny i wykorzystałam kompot wiśniowy (własnej produkcji) i wymyśliłam, że jak go zagęszczę to otrzymam coś podobnego do frużeliny. A więc taki kompot wlewamy do garnka, gotujemy chwilkę. Rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody 1 łyżeczkę skrobii ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się kompotu, dobrze mieszamy i chwilkę razem gotujemy, całość powinna się zagęścić.
Deser z musem truskawkowym i mascarpone
deser3
Składniki:
500 g musu truskawkowego, może być mrożony
5 łyżek cukru pudru
3 blaty żelatyny

250 g mascarpone
200 g słodkiej śmietanki
2-3 łyżki cukru
ok. 70 g ciasteczek amarettini 
kilka ciasteczek do dekoracji
Wykonanie:
1. Śmietankę ubij, pod koniec wsyp cukier puder i dodaj mascarpone, zmiksuj na gładki krem.
2. Mus truskawkowy zmiksuj z cukrem. Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut, odciśnij, i zalej 1 łyżką gorącej wody, by się rozpuściła. Dodaj trochę musu, wymieszaj z żelatyną a tę dodaj do całości. Mus zmiksuj i wstaw na 15 minut do lodówki.
3. Do kieliszków lub szklanek (5-6 sztuk) wrzuć po 6-7 ciasteczek, dodaj po 3-4 łyżki kremu mascarpone (zostaw trochę do dekoracji), a na niego nałóż lekko zgęstniały mus. Całość udekoruj kremem za pomocą szprycy z końcówką dekorującą. Wierzch posyp pkruszonymi ciasteczkami amarettini. Desery wstaw na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
*Mus truskawkowy powstał przez zmiksowanie świeżych i zdrowych truskawek, zmiksowane wkładamy do pudełka i mrozimy. Przed użyciem należy je dobrze rozmrozić i dosłodzić. 
Takie musy możemy robić z dowolnych owoców sezonowych, np malin, jagód, jeżyn.
Eton mess z kiwi
eton mess
Składniki:
Na 7 porcji:
250 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 usztywniacz do śmietany, np. śmietan-fix
3 kiwi + 1 do dekoracji
4 duże bezy
Wykonanie:
1. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno. Przygotuj 7 kieliszków lub pucharków. Do każdego na dno wyłóż śmietankę, ok. 2-3 łyżek. Pozostaw trochę śmietany do wyłożenia na górę deseru.
2. Kiwi obierz i 3 sztuki pokrój w kostkę, a jedno w plasterki. Do kieliszków nałóż na warstwę śmietany kiwi, na to pokruszone bezy i resztę śmietanki. Dekoruj plasterkami kiwi i resztkami bezy. Można od razu zajadać.
prymat