Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Rolady

wołowina 700 g, sznycle
musztarda dijon 3 łyżki
chleb ciemny 1 kromka
ogórek kiszony 2-3
cebula 1
olej do smażenia

Sos

cebula czerwona 4
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
bulion 1/2 szklanki
konfitura żurawinowa 3-4 łyżki
masło 2 łyżki
sól i pieprz

Dodatki

kasza jęczmienna 130 g, całe ziarna
batat 500 g
dynia 500 g, piżmowa
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową

Kroki postępowania

1
Mięso rozbij, każdy plaster posmaruj od wewnętrznej strony musztardą. Chleb, cebulę i ogórki pokrój w cienkie słupki. Na środek każdego plastra mięsa nałóż po 2-3 kawałki ogórka, chleba i cebuli. Zawiń w roladki, można spiąć wykałaczką. Rolad przed smażeniem nie solę.
Krok 1 - Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową foto
2
Mięso zawiń w roladki, można spiąć wykałaczką. Rolad przed smażeniem nie solę.
Krok 2 - Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową foto
3
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony.
Krok 3 - Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową foto
4
Czerwoną cebulę pokrój w piórka i dodaj do obsmażonego mięsa. Posmaż razem, aż cebula się lekko zeszkli. Dolej wino i trochę go odparuj, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Można dodać bulion lub trochę wody. Pogotuj sos z 5-10 minut. Dodaj konfiturę z żurawiny a na sam koniec masło. Sos zrobi się gładki i kremowy. Można go doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową foto
5
Bataty obierz i pokrój w szpalty, dyni nie obieraj a pokrój też w szpalty. Warzywa ułóż na blaszce, skrop lekko olejem i upiecz w 180 st. C aż będą miękkie ok. 35 minut.
Krok 5 - Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową foto
6
Ziarna jęczmienia trzeba zamoczyć na 2 godziny przed gotwaniem. Wodę z moczenia należy wylać a dolać świeżej, lekko posolić i gotować ok. 25 minut. Ziarna odcedzić na sicie.
Krok 6 - Rolady wołowe w winnym sosie z czerwoną cebulą i konfiturą żurawinową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 09.12.2015 19:39
smakowite te rolady
kasienka23 09.12.2015 18:03
smaczne mięsko!
Jadwiga/Jaga85 09.12.2015 17:08
Coś pysznego!
Agnieszka-87-25 09.12.2015 14:41
oj kusi wyglądem
halina17 09.12.2015 12:07
Smaczne danie.
norweska20 09.12.2015 11:30
smakowite zestawienie
ben-ka 09.12.2015 11:24
To coś dla mnie:) bardzo apetyczne jedzonko!
Futka 09.12.2015 10:40
Świetne i smakowite roladki :)
Malinka 09.12.2015 10:10
Bardzo smaczny obiad. Chętnie bym taki skonsumowała :)
Konczi 09.12.2015 09:11
pyszna propozycja
Ewelina1991 09.12.2015 09:07
pyszne danie
sliwka 09.12.2015 08:55
Zjadła bym;))))
Motorek 09.12.2015 08:36
smaczne roladki
olkaaa 09.12.2015 08:09
bardzo fajne
Ola1984 09.12.2015 07:15
Fantastyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak