Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuchenni pomocnicy - wolnowar

Wolnowar (ang. Slowcooker, Crock-Pot) to elektryczne urządzenie do gotowania potraw w niskiej temperaturze. Jest sprzętem bardzo uniwersalnym, tanim w eksploatacji i niezwykle łatwym w obsłudze. Można w nim przygotowywać zupy, gulasze, potrawki, a także kompoty, leguminy i nawet ciasta. Jest to idealne urządzenie jeśli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, a rodzina dzień w dzień domaga się pysznego, domowego obiadu.

Wolnowar (ang. Slowcooker, Crock-Pot) to elektryczne urządzenie do gotowania potraw w niskiej temperaturze. Jest sprzętem bardzo uniwersalnym, tanim w eksploatacji i niezwykle łatwym w obsłudze. Można w nim przygotowywać zupy, gulasze, potrawki, a także kompoty, leguminy i nawet ciasta. Jest to idealne urządzenie jeśli nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, a rodzina dzień w dzień domaga się pysznego, domowego obiadu.

Kuchenni pomocnicy - wolnowar

Jak to działa?

Typowy wolnowar składa się z trzech części: metalowej podstawy wyposażonej w elementy grzewcze o niewielkiej mocy, ceramicznej lub kamiennej misy oraz pokrywy. Z reguły moc wolnowaru waha się między 200 – 250W, a temperatura pracy nie przekracza 93 stopni. Większość urządzeń posiada termostat pozwalający na pracę w trzech trybach: niskiej mocy (LOW), dużej mocy (HIGH) oraz podtrzymywania ciepła (KEEP WARM). Bardziej zaawansowane modele posiadają wbudowany minutnik, który automatycznie wyłącza urządzenia po upływie określonego czasu.

Kuchenni pomocnicy - wolnowar

Kuchenni pomocnicy - wolnowar
Zasada działa tego urządzenia jest bardzo prosta. Elementy grzewcze umieszczone w obudowie rozgrzewają kamienną misę. Gruba warstwa ceramiki lub kamienia równomiernie rozprowadza cierpło i ogrzewa składniki potrawy, można to porównać do rzymskiego garnka wstawionego do piekarnika.
Relatywnie niska temperatura w połączeniu z dość długim czasem gotowania daje niesamowite efekty. Potrawy przygotowane w wolnowarze są bardzo smaczne, mięsa delikatne i soczyste, a sosy niezwykle aromatyczne. Co ważne, potrawa gotuje się właściwie sama. Niczego nie trzeba mieszać i pilnować. Ponieważ wolnowar wydziela bardzo małe ilości ciepła, nie wymaga stałej kontroli. Można go włączyć, wyjść do pracy, a po powrocie cieszyć się gotowym obiadem.

 Jak wybierać wolnowar?

Głównym kryterium jakim powinniśmy się kierować przy wyborze wolnowaru jest pojemność urządzenia. Podczas gotowania misa wolnowaru powinna być wypełniona od ½ do 2/3  objętości, wtedy gotowana potrawa osiąga optymalną temperaturę. Jeśli wsadu jest mniej niż ½ misy, potrawa może się rozgotować; jeśli będzie więcej niż 2/3 misy, góra potrawy może pozostać niedogotowana. Dla tego ważne jest by dostosować wielkość wolnowaru do ilości osób, dla których będziemy gotować.

Możemy przyjąć, że:

-       urządzenie 3,5l będzie odpowiednie dla 3 – 4 osób

-       urządzenie 4,5l będzie odpowiednie dla 5 - 6 osób

-       urządzenie 5,5l pozwoli na przygotowanie obiadu dla 8 osób

W sklepach najczęściej można spotkać urządzenia o pojemnościach od 3,5 do 5,5 litra, jednak niektórzy producenci oferują wolnowary nawet 9 litrowe. 

Kluczowym elementem wolnowaru jest misa. Misa może być wykonana z ceramiki lub kamienia. Mis kamiennych można używać także do przyrządzania potraw w tradycyjnym piekarniku. Bez względu na materiał z którego wykonana jest misa, warto wybrać model nadający się do zmywania w zmywarce.

Dość istotne jest także, z jakiego materiału została wykonana pokrywa misy. Szklana pokrywa pozwala na obserwację procesu gotowania, ale nie jest bezpieczna do użycia w piekarniku. Pokrywa kamienna lub żeliwna nadaje się do użycia w tradycyjnym piekarniku, ale pozbawi nas możliwość zaglądania do wnętrza urządzenia. Warto o tym pomyśleć zawczasu, ponieważ podczas gotowania pokrywy podnosić się nie powinno ze względu na znaczne straty ciepła.

Przed zakupem konkretnego modelu warto również zwrócić uwagę jak rozmieszczone są grzałki w urządzeniu. Tańsze modele mają grzałki jedynie po bokach i ciepło rozchodzi się nierównomiernie. Warto wybrać model posiadający grzałki po bokach i od spodu – taki wolnowar zapewni znacznie lepszy efekt gotowania.

Czy warto gotować w wolnowarze?

Metoda wolnego gotowania ma swoje plusy i minusy. W wolnowarze gotujemy tanio. Urządzenie pobiera niewiele prądu, a do gotowania możemy wybierać tańsze (i smaczniejsze) rodzaje mięs jak np. pręga wołowa. Do gotowania i duszenia w wolnowarze nie trzeba także używać dużych ilości tłuszczu, a nawet można zrezygnować z niego całkowicie. Wolnowar pracuje w niskich temperaturach, więc nie trzeba go pilnować bardziej niż np. lodówki. Wychodząc rano do pracy można nastawić obiad – po powrocie będzie akurat gotowy. Większość przepisów bez problemu można dostosować do wymagań wolnowaru, a wszelkie gulasze i potrawki zyskają zupełnie nowy smak. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym wolnowar jest urządzeniem niezastąpionym.

Wolne i długie gotowanie ma też swoje minusy, gdyż tak gotowane warzywa, oddając bogactwo smaku, tracą jednocześnie część swoich witamin. W wolnowarze musimy również gotować wyłącznie ze świeżych składników, dotyczy to zwłaszcza mięs. Dodatkowe porcje pozostałe z obiadu należy szybko schłodzić bądź zamrozić, a przed spożyciem podgrzewać przez kilka minut w temperaturze 100 stopni.


Wybrane przepisy do przygotowania w wolnowarze:

Schab z jabłkami w czarnym pieprzu 

Wieprzowina po kubańsku 

Musaka
Żeberka w kapuście
Więcej przepisów do wolnowaru znajdziecie w mojej księdze przepisów.
Kuchenni pomocnicy - wolnowar

Kuchenni pomocnicy - wolnowar
Kuchenni pomocnicy - wolnowar
 

 

 

 

05.03.2014 07:56
juz kupilam teraz musze sie nauczyc korzystac.pozdrawiam.
24.01.2014 20:37
fajne kupie
24.01.2014 20:37
fajne, kupie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak