Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka w kapuście z wolnowaru

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
biała kapusta 200 g
wędzony boczek 150 g
ziemniaki 400 g
cebula 2 sztuki
suszone śliwki 100 g
bulion warzywny 250 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
smalec 4 łyżki
kapusta kiszona 200 g
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka w kapuście z wolnowaru

1. Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Kapustę słodką i kiszoną grubo szatkujemy. Śliwki kroimy w ćwiartki.
2. Żeberka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem i obsmażamy na smalcu na rumiano. Przekładamy wraz ze smalcem do misy wolnowaru. Na żeberkach układamy pozostałe składniki. Całość zalewamy gorącym bulionem. Żeberka dusimy na niskiej mocy przez 6 -7 godzin, do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.11.2012 08:50
misa wolnowaru pierwsze słyszę
Izabela/bella81 18.09.2012 09:11
zjadłabym z przyjemnością :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak