Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z jabłkami w czarnym pieprzu

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 0,5 litra
gruboziarnista sól 0,5 szklanki
brązowy cukier 0,5 szklanki
młotkowany czarny pieprz 2 łyżki
schab bez kości 600 g
sól 2 łyżeczki
plasterki suszonych jabłek 100 g
oliwa 2 łyżki
bulion drobiowy 0,5 litra
grubo mielony pieprz 1 łyżka
tymianek 1 (suszony)
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z jabłkami w czarnym pieprzu

1.
Marynata: Bulion warzywny wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól gruboziarnistą, cukier i młotkowany pieprz. Gotować na małym ogniu przez 2 - 3 minuty lub do momentu aż sól i cukier się rozpuszczą. Odstawić marynatę do całkowitego wystudzenia.
Mięso:Schab pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, włożyć do szklanego naczynia z pokrywką i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
2.
Plastry mięsa wyjąc z marynaty, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry mięsa z obu stron aż się zrumienią. Zdjąć mięso, a na patelnię włożyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażać aż się zeszkli.
3.
Misę wolnowaru wyłożyć plastrami suszonych jabłek. Na jabłkach położyć kawałki schabu i cebulę.
4.
Na patelnię wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać pieprz, sól i tymianek, pogotować dwie - trzy minuty. Zawartość patelni przelać do misy wolnowaru. Schab dusić na wysokiej mocy przez 1,5 godziny, następnie przestawić wolnowar na niską moc i dusić dalsze 4 godziny.
5.
Uduszony schab podawać razem z plastrami jabłek, na sałacie, z dodatkiem białego pieczywa lub ryżu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2013 12:26
fantastycznie wygląda to mięsko :)
aisoglam 06.12.2012 23:34
Bardzo fajne danie. Apetycznie wygląda i kusi :)
kate.500 06.12.2012 09:47
pycha
Wafelek2601 24.11.2012 22:41
Takie mięsko musi smakować :)
IZABELA29 09.11.2012 10:41
cudnie wygląda a co do smaku to trzeba koniecznie zrobić i spróbować .
olkaaa 09.11.2012 09:28
wygląda bardzo apetycznie
ben-ka 08.11.2012 19:19
Dziękuję za informację jest bardzo przydatna z linków też skorzystam.
emeslive 08.11.2012 12:56
@ziutula-kaszubka Jeśli jesteś fanką duszonych mięs i gulaszy, to nawet się nie zastanawiaj, tylko kupuj!
ziutula
ziutula 08.11.2012 12:12
niebo w gębie z wolnowara...ja sie przymierzam do zakupu...
emeslive 08.11.2012 11:35
@ben-ka Wolnowar gotuje wszystko w dość niskiej temperaturze (85-93 stopnie), więc dość długo to trwa. Na dość cienkie kawałki mięsa potrzeba około 5 godzin, gulasze to średnio 7 -8, a gdybyś chciała upiec schab w całości, to około 10 godzin. Jeśli zainteresował cię wolnowar, to na jego temat więcej informacji znajdziesz tutaj : http://www.polska-gotuje.pl/artykul/znane-nieznane-wolnowar i na moim blogu http://www.comfortfood.pl
Adamorek 08.11.2012 10:57
eleganckie i smaczne
ben-ka 08.11.2012 10:21
przepis rewelacja z jabłkami suszonymi schab musi być smaczny ja używam tylko surowych jabłek tylko ten wolnowar? nie mam go więc się nie znam ale czas przygotowania schabu? w sumie 5 i pół godziny??? to mnie trochę przeraża.
Juleczka20 08.11.2012 10:13
wyśmienite danie
Joanna46 08.11.2012 10:10
Rewelacja.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak