Przepis i sposób przygotowania na: Schab z jabłkami w czarnym pieprzu
Marynata: Bulion warzywny wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól gruboziarnistą, cukier i młotkowany pieprz. Gotować na małym ogniu przez 2 - 3 minuty lub do momentu aż sól i cukier się rozpuszczą. Odstawić marynatę do całkowitego wystudzenia.
Mięso:Schab pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm, włożyć do szklanego naczynia z pokrywką i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
2.
Plastry mięsa wyjąc z marynaty, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry mięsa z obu stron aż się zrumienią. Zdjąć mięso, a na patelnię włożyć cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażać aż się zeszkli.
3.
Misę wolnowaru wyłożyć plastrami suszonych jabłek. Na jabłkach położyć kawałki schabu i cebulę.
4.
Na patelnię wlać bulion drobiowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać pieprz, sól i tymianek, pogotować dwie - trzy minuty. Zawartość patelni przelać do misy wolnowaru. Schab dusić na wysokiej mocy przez 1,5 godziny, następnie przestawić wolnowar na niską moc i dusić dalsze 4 godziny.
5.
Uduszony schab podawać razem z plastrami jabłek, na sałacie, z dodatkiem białego pieczywa lub ryżu.