Możemy je przyrządzić na słodko, ale też na słono i pikantnie. Najczęściej żeberka podaje się z miodem, cebulą, kiszoną kapustą czy innymi charakterystycznymi sosami. Michel Moran postawił na klasyczne połączenie i zrobił żeberka w miodowo-musztardowej odsłonie. A całość przyprawił aromatycznym jałowcem, majerankiem i ostrą papryką.
To bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Od wieków zajadamy się żeberkami i przyrządzamy je na setki sposobów. Chociaż ostatnio straciły na popularności na rzecz niskokalorycznych dań, to warto o nich pamiętać i od czasu do czasu pozwolić sobie na kruche żeberka w ulubionym sosie.
"Doradcę Smaku" można oglądać codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 na antenie TVN.
Składniki:
- 800 g żeberek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat
- 3-4 łyżki miodu
- 1 biała cebula
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 pietruszka
- 3 pomidory pelati z zalewą
- 50 ml oliwy + do smażenia
- do smaku: Owoc jałowca cały, Majeranek suszony, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.