Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33

30.04.2018
Doradca Smaku VIII: Żeberka miodowo-musztardowe, odc. 33

Możemy je przyrządzić na słodko, ale też na słono i pikantnie. Najczęściej żeberka podaje się z miodem, cebulą, kiszoną kapustą czy innymi charakterystycznymi sosami. Michel Moran postawił na klasyczne połączenie i zrobił żeberka w miodowo-musztardowej odsłonie. A całość przyprawił aromatycznym jałowcem, majerankiem i ostrą papryką.

To bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Od wieków zajadamy się żeberkami i przyrządzamy je na setki sposobów. Chociaż ostatnio straciły na popularności na rzecz niskokalorycznych dań, to warto o nich pamiętać i od czasu do czasu pozwolić sobie na kruche żeberka w ulubionym sosie.

"Doradcę Smaku" można oglądać codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 na antenie TVN.

Składniki:

  • 800 g żeberek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 pietruszka
  • 3 pomidory pelati z zalewą
  • 50 ml oliwy + do smażenia
  • do smaku: Owoc jałowca cały, Majeranek suszony, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 01.05.2018 16:35
Wiem że sa dobre, bo robię podobne :)
Bożena Matuszczyk 01.05.2018 00:17
Takie żeberka to ja chętnie schrupię. Poproszę porcyjkę.;);)

Polecane przepisy

prymat