Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.

Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na kaszę mannę z masłem orzechowym. Pokochałam to połączenie. I już mam kilka nowych pomysłów. A jak jest u Was? Lubicie kaszę mannę? Co pysznego z niej przygotowujecie? Napiszcie koniecznie. Moją kaszę można podać na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kaszę

  • mleko

    3 szklanki
  • kasza manna

    6 lekko kopiastych łyżek
  • masło orzechowe

    4-5 łyżek
  • miód prawdziwy

    2 kopiaste łyżki

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne

    5 dag
  • herbatniki

    maślane kilka sztuk
  • banan

    1 mały
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • miód prawdziwy

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas kaszę mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe, następnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

2. Tak wykonaną kaszę przekładamy do trzech miseczek.

3. Orzechy drobno siekamy i rumienimy lekko na suchej i gorącej patelni. Banany kroimy w grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatniki drobno kruszymy.

4. Na kaszę wsypujemy herbatniki, układamy banany, posypujemy orzeszkami i polewamy miodem.

5. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Podajemy na ciepło lub na zimno.

6. Smacznego życzę.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 3 spore porcje lub 4 mniejsze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 10:21
Warto taka robić.

Babeczka35

04.06.2018 22:03
Bardzo polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat