
Lubicie gazpacho? W dzisiejszym programie Michel Moran pokazuje alternatywę dla hiszpańskiego gazpacho. Do pomidorów i papryki dodaje... maślankę! Zaskakujące połączenie, które orzeźwia i ochładza organizm - w sam raz na upały.
Na upały idealnie nada się chłodnik pomidorowy z maślanką. To smak dobrze znanego, hiszpańskiego gazpacho z lekkim maślankowym twistem. Należy pamiętać przy krojeniu pomidorów by odkroić jedynie mięsiste części warzywa, tak by nasiona i woda nie zostały dodane do zupy.
Oglądajcie "Doradcę Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10 na antenie TVN.
Chłodnik maślankowo-pomidorowy
Liczba osób: 2−3
Składniki:
- 5 pomidorów malinowych
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml naturalnej maślanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki białej bułki pszennej
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- świeża natka pietruszki
- do smaku: Oregano suszone, Sól morska, Papryka ostra mielona, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ