Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z krewetkami
Sprawdzony, bardzo szczegółowo rozpisany przepis na pyszne włoskie danie: makaron tagliatelle z krewetkami z serem salami, natką pietruszki i śmietanowym sosem. To znakomity pomysł na szybki obiad.
Dowiesz się:
- jak obierać krewetki? które części ciała po kolei oderwać?
- jak gotować krewetki?
- jak połączyć pozostałe składniki i zrobić sos do makaronu?
- jak smacznie udekorować tagliatelle z krewetkami?
Kroki postępowania
Gotujemy krewetki: wodę solimy (koniecznie o tym pamiętamy inaczej woda wyciągnie sól z krewetek i będą słodkie i niedobre) i zagotowujemy. Do zagotowanej wody wrzucamy krewetki i gotujemy na dużym ogniu ok 3-4 minuty. Krewetki odcedzamy.
Krewetki, które nigdy jeszcze nie były gotowane należy gotować ok 8-10 minut. Te ze sklepu są zwykle gotowane dlatego wystarczą im 3-4 minuty.
Krewetki obieramy ze skorupek i patroszymy. Chociaż to może zabrzmi jak odcinek z horroru nie jest wcale takie trudne.
- odrywamy główki - chwytamy kciukiem i palcem wskazującym głowę ugotowanej krewetki i ukręcamy ją
- kolejno odrywamy nóżki
- rozrywamy wzdłuż brzuszka pancerzyk krewetki (możemy rozciąć) i zdejmujemy pancerzyk.
- ogonek możemy zostawić jeżeli chcemy lub także oderwać.
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ser żółty kroimy na drobne kawałki, łączymy go w miseczce z bazylią i natką pietruszki.
Na patelni lub w garnuszku rozgrzewamy masełko. Wrzucamy makaron oraz ser z bazylią i natką pietruszki. Przykrywamy i smażymy przez około 5-7 minut.
Dodajemy krewetki i smażymy ok 1-1,5 minuty. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i mieszamy.
Po nałożeniu na talerz, tagliatelle z krewetkami możemy dodatkowo posypać natką pietruszki lub udekorować listkiem bazylii.
SMACZNEGO :)