Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle ze szparagami w sosie śmietanowym z fetą
Przepis na:
- makaron tagliatelle ze szparagami
- danie w sosie śmietanowym
- pomysł na szybki obiad
Kroki postępowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju tak, aby był al dente. Następnie odcedź.
Szparagi obierz, obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedź, poczekaj, aż przestygną i obieraczką do warzyw wykrój wzdłuż paski (takie, by przypominały makaron).
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulkę, szparagi oraz cebulki marynowane (w całości), lekko posól i popieprz.
Jak cebulka będzie złocista to dodaj masło. Po rozpuszczeniu się masła dodaj natkę pietruszki, pokrojoną w małe kwadraciki fetę i zalej śmietaną. Gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty.
Następnie dodaj do sosu makaron, jeszcze chwilę gotuj, cały czas mieszając, do momentu, aż cały makaron będzie obtoczony w sosie.
Przed podaniem jeszcze raz posyp natką pietruszki i pieprzem.