Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle ze szparagami w sosie śmietanowym z fetą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Makaron tagliatelle w sosie śmietanowym to doskonała propozycja dania obiadowego w okresie, gdy w sklepach i na straganach pojawiają się szparagi. Kompozycja smakowa tych warzyw, sera feta oraz cebulki marynowanej na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają makarony.

Składniki:

tagliatelle 150 g
szparagi białe 6 średnich
cebula 1 średnia
Cebulka perłowa marynowana Smak 10 szt.
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
śmietana do zup 200 ml
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
feta 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat ok. 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle ze szparagami w sosie śmietanowym z fetą

Przepis na:

  • makaron tagliatelle ze szparagami
  • danie w sosie śmietanowym
  • pomysł na szybki obiad

Kroki postępowania

1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju tak, aby był al dente. Następnie odcedź.

Szparagi obierz, obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedź, poczekaj, aż przestygną i obieraczką do warzyw wykrój wzdłuż paski (takie, by przypominały makaron).

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulkę, szparagi oraz cebulki marynowane (w całości), lekko posól i popieprz.

Krok 1 - Tagliatelle ze szparagami w sosie śmietanowym z fetą foto
2

Jak cebulka będzie złocista to dodaj masło. Po rozpuszczeniu się masła dodaj natkę pietruszki, pokrojoną w małe kwadraciki fetę i zalej śmietaną. Gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty.

Następnie dodaj do sosu makaron, jeszcze chwilę gotuj, cały czas mieszając, do momentu, aż cały makaron będzie obtoczony w sosie.

Krok 2 - Tagliatelle ze szparagami w sosie śmietanowym z fetą foto
3

Przed podaniem jeszcze raz posyp natką pietruszki i pieprzem.

Krok 3 - Tagliatelle ze szparagami w sosie śmietanowym z fetą foto

Makaron tagliatelle bardzo dobrze znamy z dań kuchni włoskiej. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów - mięsnych i wegetariańskich).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 09.01.2014 17:18
świetne danie
SylwiaMagdaSabin 08.01.2014 22:48
Muszę wypróbować.
Magula 08.01.2014 21:42
Fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak