Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ragout z makaronem razowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa mielonego z łopatki
30 dkg
mała marchewka
1
papryki żółtej
1/3-1/2 strąka
papryki czerwonej
1/3 strąka
czosnku
3 ząbki
pomidorów pelati
1 puszka
koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki
zielonej części pora
kawałek
zielonych oliwek
1 garść
makaronu razowego kolanka
6-8 garści
oliwy
2 łyżki
natki pietruszki
kilka gałązek
sosu sojowego ciemnego
3 łyżki
sosu chili z czosnkiem
3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout z makaronem razowym

Wszystkie warzywa oczyściłam i opłukałam. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej, cebulę i papryki pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę, pora pokroiłam z ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzałam olej, dodałam cebulkę i marchew a gdy lekko się podsmażyły wrzuciłam mięso i smażyłam mieszając aż zaczęło się rumienić. Dodałam pomidory (400g), koncentrat, czosnek, sos sojowy i trochę wody - dusiłam 40 min. na małym ogniu - jeśli sos za bardzo zgęstnieje można podlać jeszcze niewielką ilością wody. Następnie dodałam troszkę oregano, sos chili, posiekaną paprykę i pora, dusiłam jeszcze 10 min. - ragout powininno być gęste. Doprawiłam jeszcze papryką słodką, sprawdziłam słoność - dla mnie była wystarczająca.
Makaron ugotowałam al\'dente w lekko posolonym wrzątku, odcedziłam. Wyłożyłam na talerze i polałam ragout, posypałam posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 19.02.2012 07:56
dobre
Misia90 26.09.2011 10:42
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:33
super
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
Edyta31 07.08.2011 18:19
ciekawie wygląda :) i ciekawy przepis, koniecznie muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak