Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki krucho-drożdżowe
8 dag drożdży,
10 dag margaryny zimnej,
3/4 szkl. mleka,
sól, kminek, ostra papryka w proszku,
żółtko lub białko do smarowania,
tłuszcz i mąką do blachy.
Blachę - taką w zestawie z piekarnikiem - wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Zrobić dołek, do którego wlać drożdże z mlekiem czy też mleko z drożdżami... Zarobić miękkie ciasto stopniowo wlewając pozostałe mleko - w ilości takiej, aby było w sam raz (może się okazać, że nie będzie potrzeba całości, albo i... może go zabraknąć). Ciasto pozostawić na stolnicy i przykryć zwykłą miską lub przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Ponieważ błyskawicznie rośnie, wystarczy mu 15-20 minut.
Stolnicę lekko wysypać kminkiem - ilość zależy od naszych upodobań, jednak bez przesady... Z ciasta formować paluszki średnicy ok. 1 cm i długości 15 cm. Na tym kminku. Ślicznie się powbija w paluszki. Układać na blasze jeden obok drugiego. Posmarować żółtkiem, posypać obficie solą i trochę mniej obficie papryką. Piec ok. 20 minut w temp. 200° C. Pyszne do barszczu, aczkolwiek same znikają jakoś tak szybciutko...
I jeszcze uwaga - ja ciasta nie solę w ogóle, wystarczy nam sól na paluszkach - jednak można dodać w trakcie wyrabiania odrobinę soli. Świetnie nadaje się do posypania gruba sól.