Brzoskwiniowa rolada z nadzieniem chałwowym

Brzoskwiniowa rolada z nadzieniem chałwowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    4
  • cukru pudru

    14 dag
  • mąki pszennej tortowej

    15 dag
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • chałwy

    15 dag
  • śmietany 30%

    300 ml
  • gorzkiej czekolady.

    5 dag
  • soli

    szczypta
  • dżem morelowy

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt brzoskwiniowy: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Cały czas ubijając dodawać 10 dag cukru pudru, następnie kolejno po jednym żółtku i dżem brzoskwiniowy. Na samym końcu delikatnie wymieszać z przesianą wcześniej mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 190ºC na 20 minut. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.

Śmietanę schłodzić w zamrażalniku. Przełożyć do metalowej miski, ubić na sztywno. Dodać pozostały cukier puder i rozdrobnioną chałwę. Wymieszać dokładnie.

Ciasto na roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką (część pozostawić do dekoracji) i ponownie zwinąć. Po wierzchu posmarować pozostałą ubitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

20.12.2011 19:07
smaczne jedzonko

misia53

06.09.2011 23:24
Jestem wielkim łasuchem ale jakoś nigdy nie odważyłam się zrobić rolady

ilka_86

04.07.2011 13:35
pyszna!:)

ElizaT

15.06.2011 08:19
bardzo mi smakują rolady

pacpaw

12.06.2011 19:43
perfekcyjna

Misiek1

26.04.2011 10:54
pyszności

Mysiunia

06.04.2011 15:34
bardzo smacznie wyglada:)

pioge7

10.12.2010 16:00
mniam

pioge7

10.12.2010 16:00
mniam

RenataZ-et

23.09.2010 11:53
zdecydowanie to coś dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat