Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z foremki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 24 g
mleko 250 ml
cukier 100 g
jaja 2 szt
masło 100 g
mąka pszenna 600 g
sól 0,5 soli

kruszonka

cukier 3 lyzki
masło 4 lyzki
mąka pszenna 5 lyzek

oraz

jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z foremki

Kroki postępowania

1

Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać dokładnie, odstawić.
Krok 1 - Chałka z foremki foto
2

Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wbić 2 jajka, wlać rozczyn. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę: składniki zmiksować w rozdrabniaczu lub utrzeć palcami. Wstawić do lodówki
Krok 2 - Chałka z foremki foto
3

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Zapleść 2 chałki, każdą z 3 wałeczków.
Krok 3 - Chałka z foremki foto
4
Ułożyć w foremkach. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chałka z foremki foto
5

Następnie wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 35 minut.
Krok 5 - Chałka z foremki foto
6

Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chałka z foremki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.06.2015 07:44
o tak, odrobinka masła i szklanka mleka :D
Wiktoria29 01.06.2015 15:35
musiała być pyszna,chętnie bym zjadała z dodatkiem mleka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak