Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z foremki
Kroki postępowania
Do ciepłego mleka dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać dokładnie, odstawić.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wbić 2 jajka, wlać rozczyn. Na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę: składniki zmiksować w rozdrabniaczu lub utrzeć palcami. Wstawić do lodówki
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 6 równych części. Zapleść 2 chałki, każdą z 3 wałeczków.
Następnie wyrośnięte chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 35 minut.
Wystudzić na kratce