Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 gram
mleko 300 gram
drożdże 20 gram
cukier 60 gram
mąka pszenna 550 gram
sól 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Porada

Najbardziej lubię takie pieczywko z moim ulubionym dżemem figowym :)

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka


Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki).
Przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i z każdej z nich uformować wałek.
Połączyć ze sobą końce 3 wałków, spleść je ze sobą jak warkocz i połączyć końcami.
Zaplecione ciasto umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć je ściereczką i pozostawić na około 30 mniut do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 16.04.2015 17:32
piękna chałka
Zdzisław 16.04.2015 11:57
takie słodkości bardzo lubię
ben-ka 16.04.2015 11:26
bardzo apetyczna Ci wyszła ta chałka.
Aleksandra/Olcia 16.04.2015 10:20
piękna! jak malowana
Magula 16.04.2015 08:04
wygląda bardzo apetycznie
Malinka 16.04.2015 07:43
Chałka świetna, a aranżacja zdjęcia rewelacyjna!
Ola1984 16.04.2015 06:47
Bardzo smacznie :)
Anna133 16.04.2015 06:29
wygląda obłędnie smacznie
Iwusia 15.04.2015 23:35
wspaniały wypiek - też często piekę bo domowa jest najlepsza
norweska20 15.04.2015 22:39
apetyczny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak