Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie Calzone
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Wymieszać, dodać do misy, wlać oliwę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek.
Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki.
Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn).
Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.