Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
masło 1 łyżka
drożdże 25 gramów
cukier 2 łyżki
jogurt naturalny 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Do miski wlać jogurt, podgrzaną wodę, cukier, roztopione masło i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami. Powstałe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie podzielić na dwie lub trzy części i upleść warkocz. Ułożyć na blasze i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagżanego piekarnika i piec do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 30.04.2014 22:46
ładnie się prezentuje, mniam
noninka77 30.04.2014 18:03
wspaniała wyszła :)
bhb8 30.04.2014 17:56
Z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak