Przepis i sposób przygotowania na: kotleciki z marynowaną dynią i sałatką grecką
*Mięso mielone włożyć do miski, dodać jedną małą łyżeczkę musztardy dijon, dodać sól i pieprz. Wymieszać.
*Dynię marynowaną pokroić na mniejsze kosteczki.
*Z mięsa formować płaski "placek" następnie na samym środku kłaść kawałek dyni i wyrabiać kuleczki. (Mi z tej ilości mięsa wyszło 12 klopsików- w sam raz na dwie osoby)
*Rozgrzać patelnię, dodać troszkę oliwy, wrzucić kotleciki. Smażyć krótko z obydwu stron, tak aby nabrały rumianego koloru. Następnie ułożyć kotleciki w naczyniu żaroodpornym i piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15-20 min.
SOS WINEGRET:
*Jedną łyżeczkę musztardy zmieszać z 1 łyżką octu winnego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. Całość wymieszać, dodać oregano lub innego ulubione zioła.
Jeszcze raz wymieszać.
SAŁATKA GRECKA:
*Sałatę umyć i wysuszyć. Rozłożyć na talerzu płatami lub posiekać(jak kto woli)
*Pomidora i ogórka pokroić w pół plasterki, fetę w drobną kostkę a cebulę
w piórka bądź w krążki.
*Na sałacie rozłożyć fetę, ogórka, pomidora, cebulę oraz oliwki. Całość polać sosem.