Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone Ewki.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże 3 dag
żółtko surowe 1 szt
oliwa 3 łyżki
masło miękkie 5 dag
mleko 200 ml
kiełbasa cienka francuska 4 szt
cebula 2 szt
pomidory suszone Smak 5 połówek
keczup pikantny 3 łyżki
oregano 1 garść posiekanego
oliwa 2 łyżki do posmarowania calzone
sól do smaku
pieprz do smaku
pieczarki 10 szt
Czosnek suszony Prymat 1 szczypty
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 czubata łyżka
ogórki 3 curry
olej 5 (z zalewy suszonych pomidorów)
ser edamski 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone Ewki.

Kroki postępowania

1
Farsz do calzone można przygotować dzień wcześniej,dzięki czemu odejdzie nam czas na studzenie go. Kiełbaski pokroiłam w kostkę,podobnie cebulę i umyte i osuszone pieczarki. Ogórki curry i pomidory suszone także pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej z zalewy od suszonych pomidorów i smażyłam pokrojoną kiełbasę.Gdy się zarumieniła dołożyłam cebule.Gdy ta się zeszkliła dołożyłam pieczarki i dusiłam chwilę razem.Oprószyłam czosnkiem granulowanym. Pod koniec dołożyłam ogórki i pomidory oraz wlałam keczup i wsypałam przyprawę do pizzy.Dusiłam razem,doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.Na sam koniec dodałam posiekane listki oregano.Farsz odstawiłam do wystygnięcia. Ser żółty pokroiłam w cienkie słupki,ale można go zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Gdy farsz ostygnie mieszamy go z serem. Teraz bierzemy się za ciasto na calzone. Podgrzewamy mleko,by było ciepłe,lecz nie gorące.Rozcieramy w nim drożdże dokładnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę,wsypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę soli.Wlewamy rozmieszane drożdże z mlekiem,żółtko i oliwę z oliwek.Wkładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto.Lepi się idealnie.Jest elastyczne i sprężyste a co ważne nie klei się do rąk.Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych części.Każdą cienko wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na okrągły placek lub podłużny prostoką.Na połowie rozwałkowanego placka kładziemy farsz.Ja kładłam po 4-5 czubatych łyżek
Krok 1 - Calzone Ewki. foto
2
Dokłądnie sklejamy brzegi ostrożnie przenosimy pierogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Calzone Ewki. foto
3
Wierzchy posmarowałam cienko oliwą z oliwek.
Krok 3 - Calzone Ewki. foto
4
Włożyłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.
Krok 4 - Calzone Ewki. foto
5
Podawać gorące z keczupem lub dowolnym sosem.
Krok 5 - Calzone Ewki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.04.2014 18:40
ale pyszności
misia53 18.08.2013 22:40
Ewka zawsze coś fajnego wymysli...
anemon 17.08.2013 09:37
Dawno nie robiłam calzone, podoba mi się Twój pomysł na farsz.
Łucja 02.07.2013 12:39
uwielbiam calzone :) dawno nie jadłam, przypomniałaś mi o tym!
Beatris 01.07.2013 11:05
Ale dużo nadzienia. Pycha.
everay 01.07.2013 10:00
fajny przepis:)
Kuchenka 01.07.2013 09:02
ciekawy przepis
Agnieszka-87-25 01.07.2013 07:37
super farszyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak