Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pieczarkowym
Mój sprawdzony przepis na pulpety w sosie pieczarkowym bardzo łatwy do przygotowania i smaczny obiad dla całej rodzinki.
W tym przepisie na pulpety użyłam mielonego mięsa drobiowego, ale równie dobrze możecie użyć innego mielonego mięsa, np. z szynki wieprzowej. Do przygotowania mojego sosu pieczarkowego w pulpetach używam śmietanki słodkiej specjalnej "do zup i sosów'", która nie warzy się. Jednak jeśli mamy obawy czy śmietanka się nie zważy lub wolimy użyć śmietany kwaśniej należy przed przelaniem wymieszać ją z kilkoma łyżkami sosu.
1. Z bułki ściąć skórkę i namoczyć w mleku. Patelnię rozgrzać na małym ogniu wrzucić łyżeczkę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie- nie rumienić.
W garnku zagotować bulion drobiowy z łyżką sosu sojowego.
2. Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
3. Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
4. Pieczarki pokroić i przesmażyć na maśle - do momentu, aż oddadzą całą wodę i lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia pieczarki doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przesmażone pieczarki dodać do gotujących się pulpecików. Pod koniec gotowania dodać śmietankę połączoną z mąką i wlać do sosu, zagotować (w około 3-5 minut sos powinien zgęstnieć). W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i odstawić z ognia.