Przepis i sposób przygotowania na: Topniejące bałwanki
Kroki postępowania
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262007/kruche-ciasteczka-z-orzeszkami-ziemnymi.html
500 g mąka,
200 g masło,
4 szt. jajka,
szczypta soli,
400 g orzeszki ziemne solone,
400 g cukier,
1 łyżeczka soda oczyszczona,
4 łyżeczki cukier waniliowy
Mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy i sodę mieszamy. W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem i jajkami. Łączymy sypkie składniki z masą i dodajemy orzeszki. Wyrabiamy ciasto. Spłaszczamy kuleczki i układamy je na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
1 białko,
7 łyżeczek cukier puder,
sok z połowy cytryny
Łączymy wszystkie składniki na jednolitą gęstą masę.
Lukrem, przy pomocy pędzelka, smarujemy każde z ciastek i przyklejamy piankę marshmallow - możemy ją troszkę spłaszczyć w dłoniach. Układamy guziki z M&Msów i innych ozdób cukierniczych.
Smacznego :)