Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis dl wielbicieli smaku oreo, czyli muffinki z ciasteczkami. Czekoladowe muffinki z kremem śmietanowym, ozdobione ciasteczkiem wyglądają efektownie i są świetna przekąską na imprezę.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
masło lub margaryna 20 dag
cukier pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana pół szklanki
kakao ciemne 2 kopiaste łyżki
ciastka typu ,,Oreo''2 sztuki
proszek do pieczenia 2 małe płaskie łyżeczki

Krem

śmietana kremówka 30 % 250 ml
cukier puder 2 łyżeczki
ciastka typu ,,Oreo'' 2-3 sztuki

Dodatkowo

ciastka typu ,,Oreo''12 sztuk

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

Czekoladowe muffinki z pysznym kremem śmietankowym, ciasteczkiem oreo:

- deser dla fanów popularnych ciastek oreo;

- świetna słodka przekąska na przyjęcie dla dzieci, ale nie tylko;

- efektowne muffinki, które możesz zrobić idąc w gości.

Zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Upieczcie, a nie pożałujecie :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.

3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.

4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.

5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:21
Pieknie i smaczie.
Babeczka35 04.06.2018 18:20
Dziękuję i polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak