Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajko

    3 sztuki
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • cukier

    pół szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    pół szklanki
  • kakao

    ciemne 2 kopiaste łyżki
  • ciastka

    typu ,,Oreo''2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 małe płaskie łyżeczki

Krem

  • śmietana kremówka

    30 % 250 ml
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • ciastka

    typu ,,Oreo'' 2-3 sztuki

Dodatkowo

  • ciastka

    typu ,,Oreo''12 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zapraszam na muffinki, mocno czekoladowe i takie ciasteczkowe. Upieczcie, a nie pożałujecie :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.

3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.

4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.

5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 10:21
Pieknie i smaczie.
Babeczka35 04.06.2018 18:20
Dziękuję i polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat