Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pełnoziarniste calzone

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista
350 gram
woda
200 ml, letniej
oliwa
50 ml + oliwa do posmarowania
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
drożdże
1 łyżeczki,suchych
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
pieczarki
500 gram
cebula
1 sztuka
przecier pomidorowy
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
salami
100 gram
mozarella
1 kulka
masło
1 łyżka
czosnek
2 ząbki, posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste calzone

Z mąki, wody, oliwy, soli, cukru, bazylii i drożdży wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Smażymy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Doprawiamy.
Z przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy, soli i pieprzu robimy sos (w razie potrzeby rozrzedzamy ciepłą wodą.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5mm(można podsypać mąką). Tniemy na kwadraty ok. 15x15cm.
Każdy kwadrat smarujemy sosem (omijając brzegi), układamy salami, pieczarki i kawałki mozarelli. Składamy na pół po przekątnej.Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwiagr 01.07.2012 22:26
pycha
Katarzyna87 30.06.2012 14:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak