Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki a'la müsli z płatkami owsianymi i bakaliami
Orzechy i migdały posiekać (jeśli używamy płatków migdałowych - zostawiamy je w całości) - dodać do mleka razem z żurawiną, sezamem, wiórkami i rodzynkami.
Dosypać płatki owsiane wymieszane z otrębami i zarodkami pszennymi.
Masę wyłożyć do szerokiej prostokątnej blaszki wyścielonej woskowanym papierem do pieczenia, ugnieść lekko i wstawić do piekarnika nagrzanego do 125-130*C na godzinę - z termoobiegiem.
Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni należy przykryć blaszkę arkuszem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie pokroić w niewielkie sztabki.
Kiedy całość zupełnie ostygnie - przełożyć do szczelnej puszki lub słoja.
Można też część batoników polać stopioną czekoladą.