Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z kapustą
1,5 kg kapusty,
60 g tłuszczu,
50 g cebuli,
pieprz,
sól,
cukier,
30 g słoniny
Na ciasto:
500 g mąki,
1 jajko,
1/8 litra wody.
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy. Obieramy z górnych liści. Kroimy na mniejsze części. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odciskujemy przez ściereczkę. Mielimy w blenderze ale nie za drobno. Cebulę obieramy, siekamy i lekko rumienimy na tłuszczu. Kapustę mieszamy z cebulą. Dodajemy pieprz, sól i cukier. Podsmażamy. Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy i zagniatamy z jajkiem i wodą. Ciasto wyrabiamy, cienko wałkujemy. Zostawiamy aż lekko przeschnie. W garnku nastawiamy wodę do gotowania łazanek. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na równe części niewielkiej wielkości. Po pokrojeniu luźno rozrzucamy, aby łazanki się nie posklejały. Łazanki gotujemy wrzucając je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości. Osaczamy. Łazanki po ugotowaniu mieszamy z gorącą jeszcze kapustą w naczyniu do zapiekania, okraszamy, z wierzchu posypujemy pokrojoną drobno słoniną, zakrywamy i zapiekamy w piekarniku. Takie łazanki smakują zarówno same jak i polane sosem pomidorowym czy tez grzybowym.