Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy ze śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidorów 500 g
cebuli 20 g
wody 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy ze śmietaną

Składniki:
500 g pomidorów,
20 g cebuli,
1 litr wody,
Do podprawy:
250 ml śmietany,
20 g mąki,
20 g masła,
sól,
cukier.

Przygotowanie:
Pomidory płuczemy, kroimy w kostkę. Dodajemy wodę. Cebulę obieramy a następnie drobno siekamy. Wszystko gotujemy. Następnie sos przecieramy i ponownie zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do doprowadzonego do wrzenia wywaru. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy sól oraz cukier do smaku. Przed samym podaniem sos mieszamy z masłem. Taki sos jest dobry do ryży, ziemniaków czy też różnego rodzaju kasz jak i znakomicie sprawdzi się do polania pieczonego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak