Calzone

Calzone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 g
  • sól

    1 łyżecz.
  • drożdże

    2 łyżecz.
  • oliwa

    2 łyż.
  • mleko

    250 ml
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyż.
  • pieczarki

    250 g
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos pomidorowy

    4 łyż.
  • parmezan starty

    200 g
  • jajko

    1 szt.
  • oregano

    2 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Calzone
Nadzienie: Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę i czosnek, podsmażam do miękkości (trwa to około 8 minut) . Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę kolejne kilka minut. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję pokrojoną szynkę, oregano i przyprawy. Odstawiam. Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, dodaję drożdże. Robię w środku dołek, wlewam mleko i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Formuję kulę, natłuszczam, umieszczam w naczyniu i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Krok 2 - Calzone
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiam, dzielę na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczam na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła smaruję sosem pomidorowym, nakładam nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypuję startym serem. Brzegi smaruję wodą, składam w połowie, formuję pieroga. Brzegi dobrze sklejam. Pierogi układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
Krok 3 - Calzone
Piekę w piekarniku w temp. 200ºC około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podaję na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

20.06.2017 16:58
smaczny obiad

cookingangelika

02.03.2017 14:08
Pychoora to danie

ben-ka

10.02.2017 18:49
Apetyczne te buły :)

Grazyna0211

11.11.2016 10:28
smaczne danie

KasiaK90

17.03.2013 09:07
ale super buły drożdżowe:)

Bernadeta1

03.09.2012 17:26
świetne ciekawe jak by mi wyszło

Ewa104

22.04.2012 12:52
Pycha! Rewelacyjnie Ci się udało.

Anna146

22.04.2012 09:49
zjadłabym coś takiego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat