Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dukkah

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały
50 g
sezam
40 g
Kolendra cała Prymat
25 g
kumin
5 g
pieprz
1/4 łyżecz.
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dukkah

Najpierw przygotowuję orzechy bądź migdały, które blanszuję, tj. zalewam wrzątkiem, pozostawiam na kilka minut, po czym obieram ze skórki. Następnie rozgrzewam patelnię, przekładam na nią migdały i wszystkie rodzaje nasion. Cały czas mieszając prażę je przez około 1-2 minuty na niewielkim ogniu, aż ziarna sezamu zezłocą się. Przesypuję wszystko do pojemnika i miksuję gruboziarnistą mieszankę za pomocą blendera. Dodaję do smaku sól i pieprz. Dukkah stosuję jako posypkę do wielu sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak