Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kokosowy
1/2 kg mąki,
30 dag masła,
3 żółtka + 1 jajko,
2/3 szkl. cukru pudru,
skórka otarta z cytryny.
Ze składników zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię aluminiową i na pół godz. włożyć do lodówki.Następnie je rozwałkować na 2 prostokąty formując brzeg o wysokości 1,5cm. Ułożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm.
MASA KOKOSOWA:
25 dag wiórków kokosowych,
25 dag słodkiej śmietanki,
1 i 1/3 szkl. cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
aromat waniliowy,
3 białka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej.
1 białko ubić na sztywaną pianę i posmarować nim oba placki. Wiórki wymieszać ze śmietaną, pudrem i sokiem z cytryny. Dodać aromat, ubite 2 białka oraz mąkę. Dobrze wymieszać, wyłożyć na oba ciasta. Piec ok. 15-20 min w temp. 200st.
POLEWA:
3 białka,
2 szkl. cukru pudru,
1/2 szkl. kakao,
1/4 kost. masła,
aromat waniliowy.
Białka ubić z cukrem, dodać kakao, aromat oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Połową masy przełożyć placki, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować.