Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi

Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    80 dag
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
  • Ciasto:

    1 na bułeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo dużą 5-6 cm kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę masła i oliwę, wrzucić mięso i smażyć do momentu, aż mocno się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać i zalać taką ilością wody, aby prawie przykryła mięso. Zagotować na sporym ogniu, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Dusić 60-80 minut. W momencie, gdy woda niemal całkowicie wyparuje a na dnie utworzy się gęsty sos - uzupełnić ją, choć niekoniecznie do takiej ilości. Uzupełniać co jakiś czas w razie potrzeby.
Krok 2 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
W tym czasie zrobić ciasto na bułeczki i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
Wymieszać pozostałą łyżkę masła z mąką i gdy mięso będzie już miękkie dodać do niego. Wymieszać dokładnie, aby masło się rozpuściło a sos zgęstniał. Powinno go być sporo i nie musi być bardzo gęsty w tym momencie - w razie potrzeby dolać wodę.
Krok 4 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną schować z powrotem do miski, drugą rozwałkować na krążek wielkości nieco mniejszej niż średnica rondla. Pokroić na 8 kliników.
Krok 5 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
Odkryć gulasz i na samym wierzchu mięsa ułożyć ciasto. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu na najmniejszym palniku przez 8 minut.
Krok 6 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
Gdy czas minie wyjąć "bułeczki" i rozłożyć na talerze razem z częścią gulaszu i sosem. I znów w razie potrzeby podlać wodą, po czym powtórzyć operację gotowania z drugą częścią ciasta.
Krok 7 - Cielęcina w sosie naturalnym z placuszkami drożdżowymi
Podawać koniecznie gorące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

23.02.2016 14:48
bardzo delikatne a zarazem smaczne

Granita

24.02.2013 19:15
Smakuje na pewno wybornie

borgia

08.12.2012 10:28
Tak. To ten przepis :). A danie robiłam już parę razy z wołowiną, tylko dusić trzeba trochę dłużej.

pacpaw

07.12.2012 21:46
sądzę, że ten przepis można wykorzystać nie tylko na cielęcinę, ale i też bardziej dostępne mięsiwa. Podanie z bułeczkami gotowanymi na gulaszu jest rewelacyjne. Rozumiem, że przepis na ciasto na bułeczki to ten: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/52562/buleczki-na-parze-man-tou.html ?

ziutula

25.05.2012 21:24
ale pomysłowo podana cielęcina z chlebkiem-bułką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat