Przepis i sposób przygotowania na: Milka
5 jaj,
czubata szkl. mąki,
szkl. cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA:
670 ml mleka,
70 g mąki ziemniaczanej,
2 1/2 łyżki cukru,
70g białej czekolady \"Milki\",
17 dag margaryny,
10 dag cukru pudru.
POLEWA:
14 dag mlecznej czekolady \"Milki\",
3 łyżki mleka,
2 1/2 łyżki cukru,
10 dag margaryny.
1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i po troszce mąki. Dodać proszek do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.
2. W 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem. Do reszty mleka dodać czekoladę, zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
3. Składniki polewy połączyć, rozpuścić i przestudzić.
4. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, schładzać 10 min. Następnie polać połową polewy, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę kremu i ponownie schładzać 10 min. Polać resztą polewy.