Granita kawowa

Granita kawowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczek cukru kryształu

    kilka
  • łyżki likieru kawowego albo cynamonowego

    4
  • ml śmietany kremówki 30-36%

    100
  • odrobina kawy rozpuszczalnej albo kakao

    do posypania:
  • espresso

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawa powinna być dobrej jakości i napar musi być mocny, najlepiej z ekspresu żeby nie było fusów. Ilość cukru w/g własnego smaku, ja dałam o 4 łyżeczki na szkl. naparu, można dać więcej lub mniej... Napar należy ostudzić i wlać do dość szerokiego i płaskiego naczynia ze szczelną pokrywką - im większa powierzchnia zamarzania tym szybciej uzyskamy pożądany efekt. Naczynie wstawiamy do zamrażalnika na min. 1 godz.. Po tym czasie wyjmujemy i rozdrabniamy zamarzniętą lekko powierzchnię - najlepiej robić to widelcem - pojemnik wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację zamrażania i rozdrabniania powtarzamy kilkukrotnie aż z całego płynu powstaną nam gruboziarniste kryształki - taki jakby zeskrobany szron. Trudno podać dokładny czas - to zależy od naczynia i możliwości zamrażalnika. Kiedy mamy już gotową granitę, ubijamy śmietankę na sztywno. Nakładamy porcje granity do przeźroczystych kieliszków, pucharków albo szklaneczek...polewamy każdą porcję 1 łyżką likieru, ozdabiamy kleksem bitej śmietany i oprószamy odrobiną kawy lub kakao. Podajemy natychmiast, zanim się roztopi. Kawę możemy zaparzyć z dodatkiem kardamonu lub cynamonu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madziela

24.11.2014 15:43
cudeńko :)

eli_555

18.04.2011 23:05
pycha na upały

Misiabe

15.12.2010 20:05
oj muszę spróbować :)

Jolanta40

29.11.2010 22:41
pysznie wygląda

Jolanta40

29.11.2010 22:41
pysznie wygląda

kasiurek

15.08.2010 08:44
nigdy nie próbowalam ale chętnie to zrobie

iwa643

18.06.2010 07:14
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat