Przepis i sposób przygotowania na: Latte miodowe
Latte miodowe to nic innego jak tradycyjne latte czyli warstwowa kawa ze spienionym mlekiem, która w tym przepisie wzbogacona została o dodatek płynnego miodu, który na dnie szklanki prezentuje się wyjątkowo. Dodatek miodu z pewnością sprawia, że kawa jest bardzo słodka, dlatego nie wymaga dodatkowego słodzenia cukrem lub innym słodzikiem. Żeby uzyskać efekt kawy składającej się z 3 warstw, pamiętajcie by przed dodaniem spienionego mleka, na dole znalazł się miód - jego ilość uzależnijcie od Waszych indywidualnych preferencji smakowych.
1. Mleko podgrzewamy, a następnie spieniamy.
2. Na dno wysokiej szklanki wlewamy miód, następnie spienione mleko, a na sam koniec wlewamy gorącą, świeżo zaparzoną kawę.
3. Kawa musi być gorąca, a mleko ciepłe - wtedy utworzą się warstwy. W żadnym wypadku nie słodźcie kawy, bo warstwy nie wyjdą! Smacznego!