Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa z chipsami tortilla
* karkówka b/k - 2 plastry, łącznie 300g,
* sałata lodowa - główka,
* chipsy serowe tortilla (trójkątne chipsy) - 4 duże garści,
* kukurydza konserwowa - puszka 240g,
* fasola czerwona - puszka 250g,
* cebula czerwona - 1 duża,
* papryka czerwona świeża - 1 duża sztuka,
* ogórek konserwowy - 4 średniej wielkości sztuki,
* keczup, najlepiej pikantny,
* majonez - 4 czubate łyżki,
* jogurt grecki lub naturalny, gesty -3 czubate łyżki,
* czosnek - 1 spory ząbek,
* oliwa z oliwek - 2 łyżki,
* sok z cytryny,
* pieprz ziołowy,
* cukier,
* przyprawa do karkówki: przyprawa do dan meksykańskich, maggi, pieprz, kolendra, lub inne ulubione przyprawy,
* olej.
*
*
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pociąć na drobne kawałki, dobrze przyprawić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć przez 10 minut karkówkę z każdej strony, co jakiś czas mieszając. Następnie przykryć mięso przykrywka i dusić w oleju z wytworzonym przez mięso sokiem, przez ok 30 minut na małym ogniu. Cebule, paprykę, ogórki pokroić w kosteczkę, sałatę posiekać. Sałatę przełożyć do miski, dodać oliwę, sok c
cytryny ( ok 2-3 łyżki), dodać pieprz i cukier, wymieszać. Warzywa z puszki odcedzić, fasole kilkakrotnie przepłukać strumieniem zimnej wody, chipsy posiekać na drobno nożem, czosnek przecisnąć prze praskę. Przygotowujemy sos majonezowy: w miseczce mieszamy razem dokładnie jogurt z majonezem, czosnkiem, łyżka soku z cytryny i pieprzem. Na dno dużej salaterki ukladamy ostudzone cząstki mięsa, następnie cebule, paprykę, kukurydze, warstwę keczupu, potem chipsy, fasole, ogórek kiszony, sos majonezowy i na końcu sałatę.