Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 650 900 g
cukier drobny 1 łyżka
sól 1,5 łyżki
drożdże świeże 30 g
mleko 2% 1,5 szklanki
masło 200 g
jaja 2 szt

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :)

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać z masłem.
Krok 1 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
2
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą.
Krok 2 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
3
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Poczekać ok. 10 min.
Krok 3 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
4
Potem dodać pozostałe składniki, w tym roztrzepane jaja i wyrobić ciasto drożdżowe, które należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min.
Krok 4 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
5
Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, a te z kolei na pięć, z których formujemy wałeczki.
Krok 5 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
6
Wałeczki przeplatamy ze sobą zaczynając od ostatniego z lewej, którego przekładamy przez dwa sąsiednie i potem ostatniego z prawej, którego przekładamy przez dwa sąsiednie i tak aż do końca. Końce ze sobą zlepiamy.
Krok 6 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
7
Uformowane chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na ok. 20 min.
Krok 7 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto
8
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Z wędliną też smakuje, czyli chałka na słono :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 30.04.2015 10:49
wygląda apetycznie:-)
wwwiolka 30.04.2015 09:11
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 29.04.2015 22:57
rewelacja
ben-ka 29.04.2015 21:44
Mnie też by pewnie smakowała, nie ma to, jak swoje pieczywo.
miodunka 29.04.2015 18:49
lubię domowe pieczywko
Justi2401 29.04.2015 16:06
Wygląda pysznie, aż mi zapachniało przez monitor :)
gosia561 29.04.2015 15:26
tak, tez lubię w tej wersji
olkaaa 29.04.2015 14:17
muszę spróbować
Malinka 29.04.2015 13:06
Po raz pierwszy taką zrobiłam i przypadła naszym kubkom smakowym :)
Aleksandra/Olcia 29.04.2015 12:30
a to ciekawe chałka na słono :) nigdy nie jadłam w ten sposób chałki
zabcia117 29.04.2015 12:17
Pychotka :)
Pietruszka 29.04.2015 11:52
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak