edi

Wyśmienita chałka z kruchą posypką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,2 kg
  • cukier

    10 dag
  • masło

    10 dag
  • jaja

    4 sztuki
  • mleko

    0,5 litra
  • drożdże

    4 dag
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyśmienita chałka z kruchą posypką foto
1/3 mąki rozczyń z drożdżami w letnim, osłodzonym mleku. Gdy rozczyn podrośnie dodaj szczyptę soli, resztę mąki i wyrabiaj dolewając mleka. Następnie dodaj roztopione masło, jaja, resztę cukru i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia(1 godzinę).
Krok 2 - Wyśmienita chałka z kruchą posypką foto
Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i podziel na 2 równe części.Upleć 2 chały: 1 część podziel na 4 kawałki, z każdego utocz wałek grubszy w środku-i upleć z nich warkocz. Zrób to samo z 2 częścią.
Krok 3 - Wyśmienita chałka z kruchą posypką foto
Chałkę wyłóż na blaszkę i posmaruj białkiem. Możesz ją posypać wcześniej przygotowaną kruszonką(4 dag roztopionego masła, 2 łyżki cukru i mąki do gęstości). Piecz przez około 45 minut w 180-200 stopniach.
Krok 4 - Wyśmienita chałka z kruchą posypką foto
Po upieczeniu chałkę wyjmij z pieca i podaj z masłem bądź z dżemem. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jozefinach 14.04.2013 12:31
Chałki wyglądają bardzo smakowicie.
caralajna 05.03.2013 07:31
uwielbiam chałkę
sunnymood 16.02.2013 16:49
przepyszna
IwonaDD 06.01.2013 08:38
domowa chałka - wow- jestem pod wrazeniem jaka piękna ci wyszła !!!!!
Noruas 04.01.2013 17:31
fajne :)
artur7 21.12.2012 14:17
smaczne
manaika 21.12.2012 13:53
uwielbiam
Mysiunia 21.12.2012 13:33
nie ma to jak domowa chałeczka :)
fijolek91 21.12.2012 12:38
mniam
fijolek91 21.12.2012 12:38
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat