Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna Chałka

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

cukier drobny 60 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 20 gram

Pozostałe składniki

mąka pszenna 3 i 1/4 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
białko do smarowania 1 sztuka

Porada

Chałka idealnie pasuje do panierowanej ryby. Jest bardzo wilgotna i lekko słodkawa. Nawet po kilku dniach nie wysycha i nie kruszy się. Jest po prostu idealna.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna Chałka

Z podanych składników zrobić zaczyn- poczekać aż urośnie.
Mąkę przesiać do dużej miski. Wlać gotowy zaczyn i dodać pozostałe składniki.
Wyrabiać tak długo aż będzie sprężyste i będzie odchodziło od miski.

Ciasto postawić do podwojenia swojej objętości (w ciepłym miejscu ok. 40 minut).

Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.
Uformować 4 wałeczki rękoma. Przymońcach powinny być cieńsze.
Upleść warkocz zaczynając od prawej strony.
Bierzemy prawy kawałek i przeplatamy nad 3 kawałkiem pod 2 kawałkiem i nad 1 kawałkiem i od nowa idąc od prawej strony.

Posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w 170 stopniach 40 minut -do zarumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 04.01.2016 10:23
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak