Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
kostki kawowe mrożone
-
kawa rozpuszczalna
8 łyżeczek -
cukier waniliowy
3 łyżeczki -
cukier trzcinowy
do smaku -
gorąca woda
400 ml
dodatki
-
mleko
400 ml -
kakao do posypania
Przepis i sposób przygotowania Waniliowa kawa mrożona z pianką (ekspresowa)
Ostudzoną kawę wlewamy do woreczków na lód lub pojemniczków plastikowych lub silikonowych na kostki lodowe.
Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin aż zamarzną na kostki lodu.
Do kielicha blendera przekładamy 8 -10 mrożonych kostek kawowych i wlewamy mleko.
Miksujemy chwilę aż kawa się spieni.
Gotową kawę rozlewamy do wysokich szklanek, oprószamy kakao i podajemy z kolorowymi słomkami.
Smacznego ochłodzenia!
Komentarze (8)