Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z surimi i ogórkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 500 g
sos do ryżu 3 Łyżki
nori 6
wasabi
ogórek
Szczypiorek cienki
paluszki surimi 10
kawior

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z surimi i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Ryż do sushi przygotowujemy jak na opakowaniu. Gdy przestygnie dolewamy gotową zaprawę do ryżu (jeśli nie mamy gotowej to robimy z octu ryzowego,soli i cukru) i mieszamy delikatnie. Odstawiamy aż dobrze wystygnie .
Krok 1 - Sushi z surimi i ogórkiem foto
2
Rozłóż na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Ogórka kroimy w paski. Surimy przekrajamy wzdłuż na pół.
Krok 2 - Sushi z surimi i ogórkiem foto
3
Przełóż ryż na liść, tworząc na nim niezbyt grubą warstwę. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi, ponieważ ryż jest bardzo lepki. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek . Smarujemy ryż wasabi a na wasabi nakładamy kawior.
Krok 3 - Sushi z surimi i ogórkiem foto
4
Następnie układamy paluszki, szczypiorek i ogórka.
Krok 4 - Sushi z surimi i ogórkiem foto
5
Za pomocą matki całość zwijamy .
Krok 5 - Sushi z surimi i ogórkiem foto
6
Wyjdzie nam 6 ruloników :)
Krok 6 - Sushi z surimi i ogórkiem foto
7
Kroimy w 2,5 cm kawałki. Maczamy w sosie sojowym i zjadamy nasze dzieło :) Smacznego
Krok 7 - Sushi z surimi i ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak