Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
3/4 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Śpiący miś
- ¾ szklanki ryżu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- ½ czekolady mlecznej,
- Rodzynki,
- ¼ kostki masła,
- 2 łyżki cukru pudru
Kołderka:
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 łyżki cukru,
- Olej do smażenia
Ryż gotujemy na sypko. Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z ugotowanym ryżem. Dokładamy cukier waniliowy. W gotowej masy formujemy misia. Układamy na talerzyku. Z rodzynek robimy oczy i nosek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i formujemy z niego poduszeczkę, część nosa i uszu.
Gdy misiu jest już zrobiony, przygotowujemy kołderkę. Jajka ubijamy z cukrem, dokładamy mąkę i smażymy na oleju mały naleśniczek. Przykrywamy misia.
Tak przygotowanego misia podajemy oczywiście najlepiej na kolacje naszym małym pociechom. Ale równie dobrze smakuje rano i jako deser.
Miś posmakuje nawet niejadkom!!!
Oczywiście każdy według uznania może dodać dodatkowo cukier do masy ryżowej, lub np. posypać kołderkę cukrem pudrem.
Komentarze (7)