Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów podana z ziołową piersią z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 g
  • marynata

  • oliwa

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • pomarańcze

    2 szt
  • rukola

    2 pęczki
  • pomidory suszone Smak

    50 g
  • orzeszki pini (prażone)

    1 łyżka
  • sos

  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

    1 szt
  • oliwa

    4 łyzki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • krem balsamico

    4 łyżki
  • sól

  • parmezan

    3 łyżki
  • grejpfrut

    2 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować nad miseczką. Do wydzielonego podczas filetowania soku dodać oliwę z oliwek i sos vinaigrette, całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić na cienkie plastry.
Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso oraz sałatkę z rukoli i suszonych pomidorów. Całość skropić sosem vinaigrette. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 31.08.2013 07:00
wspaniałe danie
ewelinapac 06.09.2012 08:58
fajny pomysł
Sylwia29 11.07.2012 14:05
Ciekawa ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat