Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa z jajkiem
Przepis na smaczną i prostą przygotowaniu sałatkę śledziową z jajkiem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Znakomita na każdą porę dnia. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.
Do przygotowania sałatki śledziowej z jajkiem użyłam ogórków kiszonych z miodem, które są dość słodkie. Jeśli użyjemy zwykłych ogórków, to dodajmy dla smaku połowę twardego jabłka.
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Filety śledziowe (np. wiejskie) odsączamy z zalewy i również kroimy na kawałki. Ogórek kiszony z miodem oraz rzodkiewki kroimy w kostkę.
KROK 2. Do pokrojonych składników dodajemy lekki majonez, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem oraz rzodkiewką.