Przecier z ogórków wg Elfi

Przecier z ogórków wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosneksól

    1 łyżka
  • kwiat kopru z łodygą

    4 sztuki
  • ogórki gruntowe

    1 małe
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przecier z ogórków wg Elfi

Nie podaję tu dokładnych proporcji bo to zależy od ilości i wielkości słoiczków jakie dla siebie wybierzecie. W moim przepisie nie gotuję również żadnej wodo-zalewy tylko bazuję na sokach puszczonych przez ogórki. Tak więc ogórki dokładnie myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję sól i odstawiam na chwilę. W tym czasie opłukany koper dość drobno siekam i dodaję do ogórków a całość dokładnie mieszam. Do wyparzonych i czystych słoików wrzucam po jednym obranym ząbku czosnku (można go przekroić na pół). Przekładam ogórki do słoików wraz z sokami które puściły w miarę po równo. Zakręcam mocno i odstawiam na trochę w ciepłe miejsce. Przechowuję w spiżarni w ciemnym i chłodnym miejscu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat