Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier z ogórków wg Elfi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosneksól 1 łyżka
kwiat kopru z łodygą 4 sztuki
ogórki gruntowe 1 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier z ogórków wg Elfi

Nie podaję tu dokładnych proporcji bo to zależy od ilości i wielkości słoiczków jakie dla siebie wybierzecie. W moim przepisie nie gotuję również żadnej wodo-zalewy tylko bazuję na sokach puszczonych przez ogórki. Tak więc ogórki dokładnie myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję sól i odstawiam na chwilę. W tym czasie opłukany koper dość drobno siekam i dodaję do ogórków a całość dokładnie mieszam. Do wyparzonych i czystych słoików wrzucam po jednym obranym ząbku czosnku (można go przekroić na pół). Przekładam ogórki do słoików wraz z sokami które puściły w miarę po równo. Zakręcam mocno i odstawiam na trochę w ciepłe miejsce. Przechowuję w spiżarni w ciemnym i chłodnym miejscu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak