Przecier z ogórków wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosneksól

    1 łyżka
  • kwiat kopru z łodygą

    4 sztuki
  • ogorki gruntowe

    1 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie podaję tu dokładnych proporcji bo to zależy od ilości i wielkości słoiczków jakie dla siebie wybierzecie. W moim przepisie nie gotuję również żadnej wodo-zalewy tylko bazuję na sokach puszczonych przez ogórki. Tak więc ogórki dokładnie myję i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję sól i odstawiam na chwilę. W tym czasie opłukany koper dość drobno siekam i dodaję do ogórków a całość dokładnie mieszam. Do wyparzonych i czystych słoików wrzucam po jednym obranym ząbku czosnku (można go przekroić na pół). Przekładam ogórki do słoików wraz z sokami które puściły w miarę po równo. Zakręcam mocno i odstawiam na trochę w ciepłe miejsce. Przechowuję w spiżarni w ciemnym i chłodnym miejscu

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat