Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

1 duży lub 2 małe bochenki

  • mąka chlebowa

    700 gram
  • woda

    300 ml
  • mleko

    150 ml
  • masło

    25 gram
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • sól

    2 łyżeczki (płaskie)
  • cukier

    1 łyżeczka

Wierzch

  • woda

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi 14g - najpierw zrobić rozczyn) (*).
Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę.
Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
(Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.)
Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką.
Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić i uformować z niego owalny bochenek.
Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) - do zarumienienia się.
(Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.)
Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.
(*) Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10-20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kokoszka 26.02.2017 00:08
fajny chlebek
Diana Rusiłowicz 23.02.2017 01:03
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 23.02.2017 01:02
Proszę, częstuj się :)
gusia1000 22.02.2017 22:30
Swojski najlepszy.
Marcepanowy kącik 22.02.2017 12:29
Oj zjadła bym taki chlebuś :)
justynkag 22.02.2017 07:25
Piękny chlebek
Diana Rusiłowicz 22.02.2017 00:17
Domowy naaajlepszy :)
aga3103 21.02.2017 23:21
Wygląda wspaniale, aż czuję ten zapach świeżo upieczonego chleba :)
Babeczka35 21.02.2017 19:57
Taki chleb to musi być pyszny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat