Przepis i sposób przygotowania na: Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)
Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę.
Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
(Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.)
Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką.
Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić i uformować z niego owalny bochenek.
Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) - do zarumienienia się.
(Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.)
Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.