Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    550 g
  • mąka pszenna typ 2000

    125 g
  • woda ciepła

    450 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    25 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanką ciepłej wody odlanej z podanej ilości. Do misy w której będziemy zagniatać chleb wsypać mąki, resztę ciepłej wody, kminek, olej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kiedy drożdże się spienią wlać do pozostałych składników. Połączyć i wyrabiać ok 10min. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką.
Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do większej formy chlebowej. Forma powinna być oprószona mąką lub wyłożona papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.
Posmarować z wierzchu wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45min. Wyjąć jeszcze ciepły z formy i wystudzić na kratce. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 11.06.2015 07:34
piękny chlebuś :)
magda1976 04.06.2015 18:41
piękny chlebek!
gosia56 01.06.2015 08:49
Super chlebuś;)
Janina 28.05.2015 17:18
Taki najlepszy;)
Renata9 28.05.2015 16:55
Bardzo lubię domowe chlebki
ania2610 28.05.2015 16:43
pięknie wyrósł, taki równiutki i apetyczny!
pestka 28.05.2015 15:20
wygląda bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat