pieczona karkówka z borowikami

pieczona karkówka z borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • borowiki

    1/2 kg
  • ser żółty

    10 dag
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sos ostrygowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Karkówkę kroimy w plastry. Mieszamy ze sobą oliwę, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet winny, przeciśnięty czosnek oraz majeranek. W marynatę wkładamy mięso i zostawiamy na kilka godzin. Grzyby jeśli małe to kroimy w plasterki, jak duże to w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy grzyby, smażymy 2 minuty, solimy i pieprzymy do smaku. Karkówkę układamy na blaszce, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 50 minut w temp. 170 stopni. Ser ścieramy na tarce. Wyjmujemy karkówkę z
piekarnika, na każdym plasterku układamy porcję sera i grzybów. Zapiekamy przez 10 minut i podajemy na półmisku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SzczyptaChili

10.11.2017 20:02
Prezentuje się bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat