Pieczona karkówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1,5 kg
  • olej

    8 łyżek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 łyżka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • keczup pikantny

    3 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • tłuszcz

    do formy
  • cebula

    2 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona karkówka foto
Mięso opłukujemy i osuszamy. Karkówkę najlepiej obwiązać sznurkiem, dzięki czemu nie będzie się ona rozpadać, będzie bardziej zwarta. Robię to przed posmarowaniem marynatą - wówczas mięso nie jest jeszcze śliskie od oleju.
Olej mieszamy z przyprawami i keczupem i smarujemy karkówkę z każdej strony. Następnie mięso zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 24 godz.
Krok 2 - Pieczona karkówka foto
Następnego dnia karkówkę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Obkładamy plastrami cebuli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1-1,20 min.
Krok 3 - Pieczona karkówka foto
Tak przygotowaną karkówkę możemy podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę do kanapek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rybciia 06.04.2013 23:01
bardzo lubię :-)
Grazyna0211 06.02.2013 14:36
pyszne mięsko
olkaaa 23.01.2013 08:16
uwielbiam ją
babajaga1969 21.01.2013 13:38
karczek jest pyszny - smaczne :)
Poison1988 21.01.2013 06:55
Karkóweczka jak się patrzy :)))
ziutula 21.01.2013 00:11
domowe mięsko jest dobre
Beatris 20.01.2013 23:30
Dobrze przyprawiony kawałek mięska.
kasiaw 20.01.2013 22:37
bardzo lubię pieczoną karkóweczkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat